
Jak zdrowo się odżywiać w czasie Świąt?
Jak to ugryźć?
Wszystko zaczyna się w głowie… pomyśl, co jest dla Ciebie największą pokusą i wyznacz granice #dobryplantopodstawa – np. 2 kawałki ciasta dziennie, 1 lampka wina do obiadu, unikanie dokładek, jeśli już nie czujesz głodu.
Postaw na regularność posiłków również w Święta. 4-5 posiłków w odstępie co 3-4 godziny uchroni od napadów głodu, które często kończą się zjedzeniem zbyt dużej porcji.
Na początku posiłku sięgaj po swoje ulubione potrawy, które i tak zjesz pomimo najedzenia. Jeśli jesteś fanem sałatki jarzynowej, zacznij śniadanie Wielkanocne właśnie od niej, odkładając żurek czy pasztet do kolejnego posiłku. #mazurekrulez
Rozmiar ma znaczenie
Zwróć uwagę na wielkość swojego talerza. Jeśli nałożysz porcję na mały talerz, odniesiesz wrażenie, że jest większa. Unikaj talerzy XL, na których zmieści się (za)dużo jedzenia.
Zmniejsz kaloryczność nie tracąc nic ze smaku
Przygotowując samodzielnie niektóre świąteczne dania, możesz zmniejszyć ich kaloryczność:
- w sałatce jarzynowej zastąp część majonezu gęstym jogurtem
- zamiast orzechów i czekolady do dekoracji mazurka użyj owoców, które przełamią słodki smak
- w ciastach użyj mniej cukru (np. ¾ ilości) lub spróbuj ksylitolu albo erytrolu, poszukaj przepisów z mniejszą ilością masła lub oleju
- żurek będzie lżejszy, jeśli dodasz do niego tylko jajko lub użyjesz chudej kiełbasy
Unikaj pustych kalorii
Zamiast słodkich napojów i soków wybierz wodę – dodaj plastry cytryny, imbir lub miętę dla urozmaicenia smaku. Pamiętaj, że alkohol również ma kalorie #serioserio
Polegaj na wiedzy zdobytej podczas korzystania z diety pudełkowej do umiarkowanych porcji jedzenia, unikaj zatem przejedzenia przy świątecznym stole. Pamiętaj o dodatku surowych warzyw do posiłków, zrezygnuj z białego chleba.
Wyluzuj się i odpocznij
Nadmierne skupienie na jedzeniu w tym okresie również nie jest wskazane. Ciesz się wolnym czasem, rozmowami z najbliższymi i szukaj dodatkowej aktywności #amozepotanczymy #spacerpopokoju #puzzleczyscrable