Na co zwrócić uwagę wybierając dietę pudełkową? Podpowiadamy!
Dieta pudełkowa cieszy się coraz większą popularnością wśród zapracowanych oraz tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zdrowo się odżywiać. Zamawiając catering dietetyczny masz pewność, że każdego dnia otrzymujesz zbilansowane posiłki pod wskazany adres. Nigdy nie było tak prostego, praktycznego, zdrowego, a przede wszystkim smacznego rozwiązania. Na co warto zwrócić uwagę wybierając dietę pudełkową?
1. Kaloryczność
Dieta musi być dopasowana do Twoich potrzeb. Każdy człowiek jest inny. To, że mamy różny poziom aktywności fizycznej w ciągu dnia, inny tryb pracy, masę ciała i wzrost bezpośrednio wpływa na podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne.
Wybierając kaloryczność diety pudełkowej należy przede wszystkim określić, jaki jest cel jej stosowania: redukcja masy ciała, utrzymanie wagi, czy nabranie ciała w zdrowy sposób. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, spytaj dietetyka.
2. Plan żywieniowy
Warto wybierać fit catering firmy, której plany żywieniowe opracowane zostały przez doświadczonego dietetyka. Tylko w ten sposób można skomponować posiłki tak, aby zapewniły podaż niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, czy wybrany catering ma rekomendacje poważanych instytucji, np. Instytutu Żywności i Żywienia.
3. Cena
Ceny dziennego zestawu wahają się od 44 do ok. 80 zł. Im więcej kalorii, tym droższe są pudełka. Za dietę na cały miesiąc zapłacisz 1200-2000 zł. To może wydawać się drogo, ale pamiętaj, że po pierwsze zaoszczędzisz mnóstwo czasu na zakupach i gotowaniu, a po drugie w tym czasie nie wydasz już nic więcej na jedzenie. Chodzi o Twoje samopoczucie, zdrowie i wygląd, nie warto więc przesadnie oszczędzać.
4. Opinie w sieci
Przed podjęciem decyzji warto przejrzeć m.in. komentarze zamieszczane przez innych klientów lub zajrzeć do porównywarki cateringów dietetycznych. Dzięki opiniom użytkowników upewnisz się, że cena jest adekwatna do jakości. Wiele firm prowadzi profile w mediach społecznościowych, na których można znaleźć zdjęcia posiłków i komentarze internautów.
5. Alergeny
Jeżeli masz nietolerancje pokarmowe lub alergie – poszukaj diety wykluczającej np. laktozę. Jeśli nie możesz jeść ryb i owoców morza, znajdź dietetyczne posiłki bez ryb.
6. Różnorodność diety
Wybierając catering dietetyczny, przejrzyj menu na stronie internetowej firmy. Powinno zawierać świeże i sezonowe produkty. Układanie planów żywieniowych zgodnie z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców świadczy nie tylko o tym, że posiłki są dobrze opracowane przez dietetyka, który zna się na swoim zawodzie. Wybieranie produktów sezonowych i lokalnych ogranicza transport i jest przyjazne dla środowiska.
7. Świeże warzywa, owoce, ryby
Warto zwrócić uwagę na kompozycję potraw w menu. Jeśli jesteś osobą zdrową i nie wykluczasz konkretnych produktów ze swojej diety, plan żywieniowy powinien być jak najbardziej różnorodny. Potrawy nie powinny być za słone, za to bogate w świeże i suszone zioła oraz w naturalne przyprawy. Podstawowym źródłem tłuszczu w diecie powinny być produkty roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, awokado i oliwki. Zdrowa dieta zawiera też nasiona roślin strączkowych np. groch, fasolę itp., które stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego.