Jak się zdrowo odżywiać podczas aktywnego wypoczynku

Preferujesz aktywny styl życia? Wolisz spędzać weekendy i wakacje na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo? Radzimy, jak zadbać o to, aby uczucie głodu, brak energii i dolegliwości gastryczne nie przeszkodziły Ci w czerpaniu przyjemności z wyjazdu.

Aktywny wypoczynek – ogólne zasady zdrowego odżywiania:

  • przed każdym wyjściem na wycieczkę zjedz wysokokaloryczne, pełnowartościowe śniadanie
  • zaplanuj trzy większe posiłki w ciągu dnia (wliczając śniadanie), zachowując między nimi odpowiednie odstępy
  • do każdego z trzech głównych posiłków włącz warzywa i/lub owoce
  • w trasę zabierz przekąski zawierające węglowodany, np. batony z suszonymi owocami, orzechy, banany
  • posiłki nie powinny być ciężkostrawne – nie mogą obciążać żołądka
  • jeśli przy znacznym wysiłku masz uczucie suchości w ustach, żuj suszone owoce – są zdrowsze niż bezwartościowe cukierki
  • pamiętaj o wodzie mineralnej i napojach izotonicznych temperaturze pokojowej – pij wolno, małymi łykami
  • stosuj złotą regułę – „zjedz zanim zgłodniejesz i wypij zanim poczujesz pragnienie”

Te proste zasady dotyczą wszystkich form aktywnej turystyki – i tej stacjonarnej z powrotami do bazy, i tej wędrownej z plecakiem. Nawet z daleka od cywilizacji i wygód możesz zdrowo się odżywiać. Czym innym są turystyka wysokogórska lub surwiwal, które wymagają staranniejszego przygotowania – ale to osobny temat.

Co zabrać ze sobą

Porzuć zupki w proszku, parówki, mało wartościowe konserwy, ciasteczka i cukierki. Nie muszą stanowić podstawy wyżywienia, kiedy aktywnie spędzasz wolne dni poza domem. Nie musisz też tracić czasu na szukanie barów czy restauracji, które serwują w miarę zdrowe jedzenie. Stała baza wypadowa z lodówką i kuchenką znacznie ułatwia sprawę. Ale nawet jeśli do dyspozycji masz tylko to, co w plecaku, a szczytem luksusu jest przenośny kartusz ze składanym palnikiem turystycznym, możesz zadbać o to, żeby w diecie nie zabrakło niezbędnych składników odżywczych.  Zabierz ze sobą:

  • mieszanki musli – najlepiej przygotuj je przed wyjazdem, z dostępnych mono składników, bez niepotrzebnych „obcych” dodatków
  • mleko skondensowane w wygodnych, jednorazowych kartonikach
  • batony energetyczne i wafle o jak najkrótszym składzie, np. ryżowe pełnoziarniste, jaglane z nasionami chia czy kukurydziane z pełnoziarnistej kukurydzy lub gotowe sucharki z rodzynkami
  • trwałe owoce, np. jabłka, warzywa – papryka, marchewka, ogórki do chrupania lub jako dodatek do posiłków – z powodzeniem przetrwają kilka dni
  • gotowe koktajle owocowe bez dodatku cukru, o różnych smakach, sprzedawane w wygodnych jednorazowych tubkach
  • puree owocowe z dodatkiem jogurtu i płatków owsianych, jaglanych, czy płatków quinoa, w pojedynczych opakowaniach
  • zupy zagęszczone, bez konserwantów, niewymagające przechowywania w niskiej temperaturze, które wystarczy podgrzać po powrocie do bazy lub rozbiciu namiotu
  • mięso i sery – jeżeli nie chcesz bawić się przed wyjazdem w przygotowanie słoików, zabierz suchą wędlinę, ser podpuszczkowy, np. parmezan, a w przypadku bardziej ambitnych wypraw – suszoną wołowinę, gotową lub przygotowaną samodzielne w domu
  • makaron i błyskawiczne kasze
  • gotowe sosy, np. pesto, które wystarczy dodać do ciepłego makaronu

Są jeszcze tradycyjne konserwy, niegdyś jedyne i nieocenione w spartańskich warunkach. Jednak dziś masz do wyboru sporo mniej przetworzonych produktów, warto więc poszukać alternatyw. Receptury większości konserw pozostawiają wiele do życzenia – oprócz mięsa zawierają skórę, mięso MOM, stabilizatory, polepszacze smaku i konserwanty. Jeżeli więc chcesz zabrać konserwy, stosuj kolejną złotą zasadę – im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej.

Planując wyjazd pomyśl wcześniej o skompletowaniu zdrowego prowiantu – zdrowe odżywianie ożesz zabrać ze sobą w trasę. Dzięki rozsądnie zaplanowanym posiłkom wrócisz do domu w jeszcze lepszej kondycji niż przed wyjazdem! 

Skomentuj