Jak się zdrowo odżywiać podczas aktywnego wypoczynku
Preferujesz aktywny styl życia? Wolisz spędzać weekendy i wakacje na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo? Radzimy, jak zadbać o to, aby uczucie głodu, brak energii i dolegliwości gastryczne nie przeszkodziły Ci w czerpaniu przyjemności z wyjazdu.
Aktywny wypoczynek – ogólne zasady zdrowego odżywiania:
- przed każdym wyjściem na wycieczkę zjedz wysokokaloryczne, pełnowartościowe śniadanie
- zaplanuj trzy większe posiłki w ciągu dnia (wliczając śniadanie), zachowując między nimi odpowiednie odstępy
- do każdego z trzech głównych posiłków włącz warzywa i/lub owoce
- w trasę zabierz przekąski zawierające węglowodany, np. batony z suszonymi owocami, orzechy, banany
- posiłki nie powinny być ciężkostrawne – nie mogą obciążać żołądka
- jeśli przy znacznym wysiłku masz uczucie suchości w ustach, żuj suszone owoce – są zdrowsze niż bezwartościowe cukierki
- pamiętaj o wodzie mineralnej i napojach izotonicznych temperaturze pokojowej – pij wolno, małymi łykami
- stosuj złotą regułę – „zjedz zanim zgłodniejesz i wypij zanim poczujesz pragnienie”
Te proste zasady dotyczą wszystkich form aktywnej turystyki – i tej stacjonarnej z powrotami do bazy, i tej wędrownej z plecakiem. Nawet z daleka od cywilizacji i wygód możesz zdrowo się odżywiać. Czym innym są turystyka wysokogórska lub surwiwal, które wymagają staranniejszego przygotowania – ale to osobny temat.
Co zabrać ze sobą
Porzuć zupki w proszku, parówki, mało wartościowe konserwy, ciasteczka i cukierki. Nie muszą stanowić podstawy wyżywienia, kiedy aktywnie spędzasz wolne dni poza domem. Nie musisz też tracić czasu na szukanie barów czy restauracji, które serwują w miarę zdrowe jedzenie. Stała baza wypadowa z lodówką i kuchenką znacznie ułatwia sprawę. Ale nawet jeśli do dyspozycji masz tylko to, co w plecaku, a szczytem luksusu jest przenośny kartusz ze składanym palnikiem turystycznym, możesz zadbać o to, żeby w diecie nie zabrakło niezbędnych składników odżywczych. Zabierz ze sobą:
- mieszanki musli – najlepiej przygotuj je przed wyjazdem, z dostępnych mono składników, bez niepotrzebnych „obcych” dodatków
- mleko skondensowane w wygodnych, jednorazowych kartonikach
- batony energetyczne i wafle o jak najkrótszym składzie, np. ryżowe pełnoziarniste, jaglane z nasionami chia czy kukurydziane z pełnoziarnistej kukurydzy lub gotowe sucharki z rodzynkami
- trwałe owoce, np. jabłka, warzywa – papryka, marchewka, ogórki do chrupania lub jako dodatek do posiłków – z powodzeniem przetrwają kilka dni
- gotowe koktajle owocowe bez dodatku cukru, o różnych smakach, sprzedawane w wygodnych jednorazowych tubkach
- puree owocowe z dodatkiem jogurtu i płatków owsianych, jaglanych, czy płatków quinoa, w pojedynczych opakowaniach
- zupy zagęszczone, bez konserwantów, niewymagające przechowywania w niskiej temperaturze, które wystarczy podgrzać po powrocie do bazy lub rozbiciu namiotu
- mięso i sery – jeżeli nie chcesz bawić się przed wyjazdem w przygotowanie słoików, zabierz suchą wędlinę, ser podpuszczkowy, np. parmezan, a w przypadku bardziej ambitnych wypraw – suszoną wołowinę, gotową lub przygotowaną samodzielne w domu
- makaron i błyskawiczne kasze
- gotowe sosy, np. pesto, które wystarczy dodać do ciepłego makaronu
Są jeszcze tradycyjne konserwy, niegdyś jedyne i nieocenione w spartańskich warunkach. Jednak dziś masz do wyboru sporo mniej przetworzonych produktów, warto więc poszukać alternatyw. Receptury większości konserw pozostawiają wiele do życzenia – oprócz mięsa zawierają skórę, mięso MOM, stabilizatory, polepszacze smaku i konserwanty. Jeżeli więc chcesz zabrać konserwy, stosuj kolejną złotą zasadę – im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej.
Planując wyjazd pomyśl wcześniej o skompletowaniu zdrowego prowiantu – zdrowe odżywianie ożesz zabrać ze sobą w trasę. Dzięki rozsądnie zaplanowanym posiłkom wrócisz do domu w jeszcze lepszej kondycji niż przed wyjazdem!