Jak pod koniec zimy podnieść nastrój i samopoczucie poprzez dietę

Chociaż zima w tym roku potraktowała nas wyjątkowo łagodnie, z pewnością marzysz, aby już się skończyła. Kiedy mija radosne oczekiwanie na Święta Bożego Narodzenia oraz entuzjazm związany z Nowym Rokiem wszyscy z utęsknieniem wyglądają nadejścia wiosny. Ale co zrobić, kiedy do pierwszych ciepłych tygodni pozostało jeszcze trochę czasu, a Ty czujesz, że baterie właśnie rozładowują się do zera? Na szczęście w zdrowej diecie nie brakuje składników, z których przygotujesz posiłki dietetyczne wpływające na lepszy nastrój, nawet w tym niesprzyjającym okresie.

Kolorowy jadłospis

5 porcji dziennie warzyw i owoców to absolutna podstawa zdrowej diety. Przestrzeganie tej zasady zapewni zdrowie oraz lepszą kontrolę masy ciała, ale nie tylko. Bogactwo witamin i antyoksydantów obecnych w warzywach i owocach ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprzez zwalczanie skutków działania wolnych rodników. Witaminy z grupy B łagodzą stres oraz uczestniczą w powstawaniu neuroprzekaźników. Warto zwrócić szczególną uwagę na źródła kwasu foliowego takie jak: szpinak, brokuły, sałata, awokado czy owoce cytrusowe. Niskokaloryczne i pełne błonnika pokarmowego warzywa dodatkowo sprawiają, że czujemy się lekko, a co za tym idzie mamy więcej energii do działania. Różnorodne barwy na talerzu natomiast zachęcają do spożywania zdrowych posiłków i poprawiają nastrój. 

Regularne posiłki

Częste omijanie posiłków wiąże się także ze zbyt niskim spożyciem energii oraz składników odżywczych, a to powoduje m.in. złe odżywienie układu nerwowego, większą podatność na stres oraz osłabienie koncentracji. Stabilny poziom glukozy we krwi to jeden z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Długie przerwy między posiłkami skutkują spadkiem stężenia glukozy we krwi, co prowadzi do uczucia zmęczenia, rozdrażnienia oraz braku energii. Dodatkowo nieregularne jedzenie może wpływać niekorzystnie na pracę przewodu pokarmowego, a trudno o dobry nastrój, kiedy czujesz się ciężko. Szczególnie ważne jest, aby dobrze zacząć dzień, czyli zjeść porządne, pełnowartościowe śniadanie. Badania dowodzą, że osoby, które mają taki nawyk, w mniejszym stopniu narażone są na spadki nastroju. Jeśli regularne spożywanie posiłków jest dla Ciebie wyzwaniem, rozważ catering dietetyczny – otrzymasz pięć zbilansowanych posiłków dziennie i będziesz mieć to z głowy!

Białka, tłuszcze i węglowodany

By zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu, Twoja dieta zawsze powinna zawierać odpowiednią ilość tych składników. Nie są one również obojętne, jeśli chodzi o pracę układu nerwowego. Jak wiadomo cząsteczki białka składają się z aminokwasów, a jednym z nich jest tryptofan. Bierze on udział w syntezie serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia”, a także melatoniny odpowiedzialnej za zdrowy, efektywny sen – jego wpływ na nastrój jest niezaprzeczalny. W codziennej diecie powinny także znaleźć się źródła kwasów omega-3, takie jak tłuste ryby morskie oraz nasiona chia, siemię lniane czy orzechy włoskie. Aby utrzymać stabilne stężenie glukozy we krwi, zwróć uwagę na obecność pełnoziarnistych produktów zbożowych w każdym głównym posiłku.

Zdrowe jelita

Prawidłowy skład flory bakteryjnej warunkuje nie tylko procesy trawienia i wchłaniania pokarmów. Badania dowodzą, że bakterie obecne w jelitach mogą „komunikować się” z naszym mózgiem. Odpowiednia probiotykoterapia może być nawet znaczącym elementem leczenia depresji. Probiotyki, czyli „dobre bakterie jelitowe” znajdują się oczywiście także w produktach spożywczych, które możesz włączyć do jadłospisu. Końcówka zimy to jednak czas, kiedy smak świeżych warzyw, takich jak ogórki czy pomidory, pozostawia wiele do życzenia. Warto wobec tego sięgnąć po przetwory w postaci kiszonek. Są smaczne i dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu mikroorganizmów jelitowych. Jak najczęściej sięgaj też po fermentowane produkty mleczne w postaci naturalnych jogurtów czy kefirów.

Na co musisz uważać? Oprócz tego, że jedzenie dostarcza określonych składników odżywczych, często pełni również funkcję psychologiczną. Spożywanie nadmiernej ilości kalorii, zwłaszcza pochodzących z produktów wysokowęglowodanowych to dla wielu osób zwyczajowy sposób radzenia sobie ze stresem, smutkiem czy obniżonym nastrojem. O ile dieta rzeczywiście ma ogromny wpływ na to jak się czujesz, wystrzegaj się nadawania jedzeniu znaczenia emocjonalnego. Takie „pocieszacze” jak lody czy czekolada dają tylko złudzenie komfortu, które szybko ustępuje miejsca poczuciu winy. Tylko zbilansowana, pełna wartości odżywczych dieta stosowana na co dzień zapewni energię oraz doskonałe samopoczucie.

Skomentuj