Dlaczego warto jeść kolorowe warzywa
Jak wiadomo, podstawą posiłków dietetycznych powinny być warzywa. Przede wszystkim są niskokaloryczne, więc można ich zjeść naprawdę sporo, nawet podczas odchudzania. Świetnie nadają się także na przekąskę, jeśli między posiłkami dopadnie Cię głód. Niezwykle ważne jest, aby w Twoim jadłospisie pojawiały się różne rodzaje kolorowych warzyw, ponieważ wszystkie posiadają nieco inne właściwości. Zawarte w nich składniki odżywcze (nie tylko witaminy i minerały, ale także wiele innych związków biologicznie czynnych) uzupełniają się nawzajem i potęgują swoje działanie. Dlatego żaden suplement diety nie zdoła ich zastąpić, natomiast zamawiając dobrej jakości catering dietetyczny, możesz sobie zapewnić zbilansowaną dietę, w której znajdziesz mnóstwo różnych warzyw i owoców.
Czerwone
Intensywną czerwoną barwę nadają warzywom przede wszystkim antocyjany oraz karotenoidy. Karotenoidem, któremu należy się szczególna uwaga, jest likopen o szerokim pozytywnym wpływie na zdrowie, potwierdzonym wieloma badaniami. Najpopularniejszym źródłem likopenu są oczywiście pomidory. Co ciekawe, warto jeść je w formie przetworzonej, czyli rozdrobnione i podgrzane, np. pod postacią kremowych zup czy sosów. W ten sposób zwiększa się biodostępność tego związku. Likopen znany jest ze swojego działania przeciwnowotworowego, zwłaszcza w kontekście raka prostaty czy raka piersi. Oprócz tego wpływa korzystnie na układ krążenia, funkcje mózgu oraz wzrok. W potrawach warto łączyć go z tłuszczem, ponieważ poprawia on wchłanianie likopenu. Inne warzywa, które są jego źródłem, to czerwona papryka, czerwona kapusta, czerwona cebula czy rabarbar.
Pomarańczowe i żółte
Te kolory kojarzą nam się głównie z beta-karotenem, który organizm przekształca w witaminę A. Jest ona niezbędna dla zdrowych oczu, chroni skórę i błony śluzowe przed uszkodzeniami, a także wzmacnia system odpornościowy. Wraz z witaminą C zapobiega z kolei zwyrodnieniu plamki żółtej, wzmacnia naczynia krwionośne w oku oraz zmniejsza ryzyko zaćmy. W pomarańczowych oraz żółtych warzywach znajdziemy także silne antyoksydanty – luteinę i zeaksantynę, które znajdują się często w suplementach diety wspomagających wzrok i mają działanie przeciwnowotworowe. Marchewki, dynia, kukurydza czy bataty to produkty, dzięki którym w Twojej diecie nie zabraknie tych dobroczynnych składników.
Zielone
Najlepsza zasada, jaką możesz w prosty sposób zastosować w swojej diecie to dodawanie do każdego posiłku czegoś zielonego. Nie jest to takie trudne, ponieważ zielony kolor mają np. koperek, pietruszka, szczypiorek, które do większości dań nadają się jako przyprawy. Natkę pietruszki, sałatę czy szpinak możesz zmiksować nawet z koktajlem czy warzywnym kremem. Zielone warzywa to przede wszystkim dobre źródło kwasu foliowego. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w czasie ciąży, ale także warunkuje produkcję komórek krwi oraz bierze udział w procesach metabolicznych. Witamina K reguluje krzepliwość krwi, chroni przed osteoporozą oraz reguluje stężenie wapnia we krwi, a chlorofil wspomaga system odpornościowy. Wiele zielonych warzyw zawiera także wspomnianą wcześniej luteinę.
Niebieskie i fioletowe
Warzywa o purpurowej barwie to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Im bardziej intensywny kolor, tym lepiej. Antocyjany chronią nas przed infekcjami, zapobiegają cukrzycy i chorobom układu krążenia, pomagają zwalczać stany zapalne. Znajdujące się w burakach betalainy znane są ze swojego działania regulującego ciśnienie krwi, a sok z buraków wypity przed treningiem ma udowodnione działanie poprawiające wydolność fizyczną. Wiele innych składników aktywnych jak resweratrol, kwercetyna czy katechiny obecne są nie tylko w ciemnych warzywach, ale także owocach, np. śliwkach czy ciemnych winogronach. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu chronią nas przed chorobami układu krążenia, nowotworami oraz uszkodzeniami w obrębie układu nerwowego.
Białe
Także warzywa, które nie mają pięknych intensywnych kolorów, warte są uwagi. Dzięki zawartości antoksantyn pomagają regulować ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zawału oraz udaru. Allicyna obecna głównie w czosnku i cebuli to składnik znany ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy w walce z infekcjami – te warzywa to skuteczne ludowe leki stosowane podczas choroby. Niepozorne ziemniaki i biała fasola to źródła potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu. Niedobór tego pierwiastka powoduje zaburzenia pracy mięśni, a mięśniem jest także nasze serce, więc konsekwencje mogą być naprawdę poważne. Oprócz tego w białych warzywach znajdziemy także witaminę C oraz foliany.
Tak naprawdę najważniejsza jest różnorodność spożywanych warzyw. Jeśłi nie masz czasu planować posiłków, robić zakupów i gotować, wybierz catering dietetyczny. W Warszawie dieta pudełkowa jest dostępna w wielu różnych wariantach i opcjach.