Dieta wegetariańska bez tajemnic

Dieta wegetariańska jest obecnie bardzo popularnym – żeby nie powiedzieć „modnym” – sposobem odżywiania. Do tego stopnia, że w supermarketach bez trudu znajdziesz sekcje produktów wegetariańskich. Również w restauracjach opcje wege są już właściwie standardem. Jednak z popularnością niekoniecznie wiąże się rzetelna wiedza na temat wegetarianizmu.

Czym jest dieta wegetariańska?

Wegetarianizm polega na wykluczeniu z jadłospisu mięsa, w rzeczywistości wyróżnia się jednak kilka odmian diety wegetariańskiej, w zależności od tego, które grupy produktów są w niej dopuszczane. Do najpopularniejszych wariantów należą:

  • Laktoowowegetarianizm – wyklucza mięso, ryby i owoce morza, uwzględnia za to jaja i nabiał;
  • Laktowegetarianizm – rezygnuje również z jaj, natomiast nie z mleka i jego przetworów;
  • Owowegetarianizm – odwrotnie niż laktowegetarianizm obejmuje jedzenie jaj, ale nie nabiału;
  • Semiwegetarianizm – eliminuje z jadłospisu jedynie mięso czerwone;
  • Fleksitarianizm – najmniej restrykcyjny, polega nie na całkowitym wykluczeniu, a jedynie na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa, ryb i owoców morza.

Za odmianę wegetarianizmu można uznać również dietę wegańską, która zakłada rezygnację ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, również takich jak np. miód.

Na co trzeba uważać?

Dietetycy podkreślają, że dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta wegetariańska jest bezpieczna dla organizmu i nie powinna powodować niedoborów. Jednak im więcej grup produktów wykluczysz, tym większym wyzwaniem jest ułożenie menu, które uwzględni wszystkie potrzebne organizmowi makro- i mikroelementy. Ale nie pozwól się zniechęcić, bo jest to możliwe. Jeśli jednak chcesz skorzystać z pomocy, postaw na catering dietetyczny. Wrocław i inne miasta oferują szeroki wybór diet pudełkowych, które mają w ofercie także opcje dla wegetarian. Natomiast jeśli chcesz samodzielnie przygotowywać posiłki bez mięsa, zwróć szczególną uwagę na:

  • Aminokwasy. Aby mieć pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy, spożywaj białko ze źródeł roślinnych, ale także zwierzęcych – jakja, nabiał, ryby. 
  • Witaminę D i B12. Jeśli oprócz mięsa rezygnujesz też z tłustych ryb morskich, nabiału i jajek, najlepiej skonsultuj z lekarzem, czy w Twoim przypadku nie będzie wskazana suplementacja.
  • Żelazo, cynk, wapń. Ich źródłem są też pestki (słonecznik, len, dynia) oraz orzechy, natomiast przyswajalność żelaza z tych źródeł jest gorsza niż z mięsa. Warto podkreślić, że niedobory tych pierwiastków odczuwają również niewegetarianie – dotykają one wszystkich osób jedzących nieodpowiednio zbilansowną dietę.

Dieta wegetariańska w każdym przypadku powinna być komponowana z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania organizmu, zależnego m.in. od wieku, płci, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia czy rodzaju wykonywanej pracy.

Jakie są korzyści?

Wegetarianizm bywa wybierany z wielu powodów: religijnych, etycznych, filozoficznych, ekologicznych, społecznych itd., ale skupmy się na argumentach zdrowotnych. Ich lista jest całkiem długa, ponieważ odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska ma potwierdzony wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych, wśród których znajdują się m.in.:

  • Otyłość,
  • Cukrzyca,
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Choroby serca,
  • Niektóre nowotwory,
  • Dna moczanowa,
  • Osteoporoza,
  • Kamica nerkowa i żółciowa,
  • Hemoroidy,
  • Próchnica zębów,
  • Hipercholesterolemia,
  • Hiperlipemia.

Okazuje się więc, że zbilansowana dieta wegetariańska to stosunkowo prosty – i smaczny – sposób na lepsze zdrowie!

Skomentuj