Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Jeden z najczęściej pojawiających się w gabinecie dietetyka problemów zdrowotnych to schorzenia tarczycy. Szczególnie często występuje niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto, czyli autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

Przy chorobie autoimmunologicznej należy zmienić swój sposób odżywiania. Głównym celem jest przejście na dietę przeciwzapalną, która pomoże w wygaszeniu stanów zapalnych w organizmie. W tym przypadku dieta spełnia także kilka ważnych funkcji – pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, łagodzi stan zapalny, dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy oraz wpływa na powodzenie leczenia farmakologicznego.

Optymalna kaloryczność

Osoby z Hashimoto często zmagają się ze zmęczeniem, mgłą umysłową, uczuciem zimna, niskim ciśnieniem krwi, a najbardziej dokuczliwy, zwłaszcza u kobiet, wydaje się przyrost masy ciała spowodowany spowolnionym metabolizmem.

Podstawową zasadą diety w chorobie Hashimoto jest wyeliminowanie produktów działających prozapalnie, ale niekoniecznie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii. Istotne jest, aby nie przesadzić z redukcją kalorii w posiłkach, dlatego warto skonsultować się w tej kwestii z dietetykiem. Spożywanie zbyt małej ilości kalorii może dodatkowo zaburzyć funkcjonowanie tarczycy, czyli pogłębić chorobę.

Osoby z niedoczynnością tarczycy bardzo często zmagają się z nadmierną masą ciała – zwłaszcza kiedy problem przez dłuższy czas pozostawał niezdiagnozowany. Nieleczona niedoczynność tarczycy powoduje bowiem spadek tempa metabolizmu.

W konsekwencji ma miejsce gwałtowne przybieranie na wadze, z którym trudno jest sobie poradzić. W takim przypadku, aby wrócić do prawidłowej sylwetki, konieczne jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczności.

Ale uwaga! Zastosowany deficyt energetyczny nie może być za duży, ponieważ znaczny niedobór energii w diecie osłabia pracę tarczycy. Znalezienie złotego środka stanowi więc czasem nie lada wyzwanie.

Rozwiązaniem może być odpowiednio dobrana dieta pudełwakowa. to tylko jedno z miast oferujących szeroki wybór w tym zakresie. Zbilansowana dieta pudełkowa dla osób z Hashimoto zawiera wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, odpowiedni rozkład makroskładników, dużo świeżych, niskoprzetworzonych produktów oraz zdrowe tłuszcze.

Śmieciowe jedzenie do kosza

Dieta Hashimoto to zbilansowana dieta, która oparta jest o świeże dania z nieprzetworzonych produktów. Żywność przetworzona nigdy nie powinna być stałym elementem diety, ale szczególne szkody może ona wyrządzić osobom z chorobą Hashimoto. Takie produkty charakteryzują się przede wszystkim bardzo niską wartością odżywczą przy wysokiej wartości energetycznej.

Oznacza to, że zamiast składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy dostarczają jedynie pustych kalorii. Co więcej, substancje dodatkowe znajdujące się w przetworzonej żywności w dużych ilościach, np. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, powodują nasilenie procesu zapalnego w tarczycy i rozregulowanie funkcji układu odpornościowego.

Uderzenie w zapalenie

Skoro w chorobie Hashimoto mamy do czynienia z procesem zapalnym, który jest przyczyną osłabienia tarczycy, kluczowy będzie w tym przypadku przeciwzapalny charakter dietetycznego jedzenia.

Oprócz rezygnacji z żywności przetworzonej, ogranicz cukier i smażone potrawy. Zrezygnuj także z używek. Podstawą diety przeciwzapalnej są przede wszystkim warzywa i owoce – to w nich znajdziemy wiele substancji antyoksydacyjnych, jak karotenoidy, polifenole czy witamina C.

Ponieważ choroba Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne, musisz zwrócić uwagę na składniki immunomodulujące i przeciwzapalne w diecie. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA, które występują głównie w tłustych rybach morskich.

Jeśli masz chorobę Hashimoto, zwracaj również uwagę na dostarczanie w swojej diecie wystarczającej ilości jodu, selenu, żelaza, cynku i witaminy D.

Nie zaleca się jednak spożywania tych składników w nadmiernych ilościach, gdyż nie tylko ich niedobór, ale także nadmiar, może być bardzo szkodliwy dla organizmu.

Oprócz tego warto zastąpić część spożywanego mięsa rybami i produktami roślinnymi. W jadłospisie każdego dnia powinny znaleźć się tłuszcze roślinne – najlepiej jeśli nie są podgrzewane, ponieważ zachowują wtedy pełnię swoich właściwości.

Produkty, które zalecane przy niedoczynności tarczycy:

  • Produkty pełnoziarniste: chleb żytni, kasza gryczana, jęczmień, makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby pszenne,
  • Świeże, mrożone owoce i różnokolorowe warzywa: pomidory, marchew, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste, awokado,
  • Produkty z chudego mięsa: kurczak, indyk, cielęcina,
  • Ryby morskie: śledź, dorsz, halibut, tuńczyk,
  • Nasiona roślin strączkowych,
  • Jajka,
  • Oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • Orzechy: włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały,
  • Pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika.

Na te produkty uważaj

Ponieważ pierwiastkiem niezbędnym w produkcji hormonów tarczycy jest jod, w diecie warto ograniczyć produkty, które zmniejszają jego wchłanianie. Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy.

Przede wszystkim uważaj na soję i produkty sojowe, które mogą niekorzystnie wpływać zarówno na wydzielanie hormonów, jak i na wchłanianie stosowanych w niedoczynności tarczycy leków.

Utarło się także, że w niedoczynności tarczycy unikać należy warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, brokuły czy kalafior. Tak naprawdę mogą Ci one zaszkodzić głównie wtedy, gdy spożywamy ich bardzo dużo lub gdy mamy niedobór jodu w organizmie. W przypadku tych warzyw ich szkodliwy wpływ jest znacznie mniejszy po obróbce termicznej.

Ponieważ zdarza się, że z niedoczynnością tarczycy, zwłaszcza w przebiegu choroby Hashimoto, idzie w parze nietolerancja glutenu czy produktów mlecznych, czasem korzystne jest ich ograniczenie. Mleko i produkty mleczne możesz zastąpić napojami roślinnymi, z wyłączeniem soi.

Nie zawsze jednak jest taka konieczność – nie eliminuj laktozy i glutenu z diety bez wyraźnego uzasadnienia.

Zbilansowana dieta i leki dla osób zmagających się z chorobą Hashimoto

Na chorobę Hashimoto mają wpływ czynniki genetyczne, środowiskowe oraz żywieniowe. Niektóre czynniki żywieniowe mogą wpływać na ograniczenie lub poprawę wchłaniania leków.

Przede wszystkim pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej przerwy pomiędzy przyjęciem tabletki a spożyciem pierwszego posiłku. Leki zwykle przyjmujemy rano, na czczo, na godzinę przed śniadaniem.

Oprócz wspomnianej wcześniej soi, efektywność leczenia może zmniejszać także kawa lub duża ilość błonnika w diecie. Jednak i tu nie trzeba panikować – kawę możesz wypić 2-3h po przyjęciu leku, a bezpieczna ilość błonnika to ok. 40 g, więc całkiem sporo.

Po prostu, jeśli leki bierzesz rano, staraj się nie dodawać do śniadania większej ilości błonnika, np. w postaci otrębów.

Dieta to nie wszystko

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być dostosowana do każdego indywidualnie. Przy ustalaniu diety, należy wziąć także pod uwagę wiek oraz płeć. Kolejnym integralnym elementem drogi do szczęścia jest zdrowy styl życia, który obejmuje regularną aktywność fizyczną oraz unikanie używek i stresu.

W niedoczynności tarczycy szczególną uwagę zwraca się na konieczność zmiany stylu życia. Zdrowa dieta przy hashimoto i niedoczynności tarczycy jest niezwykle ważna, ale zawsze powinna iść w parze z umiarkowaną aktywnością fizyczną, która nie tylko pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także wpływa regulująco na gospodarkę hormonalną.

Jeśli zaburzenia równowagi hormonalnej nie są odpowiednio leczone, a przejawiasz objawy przewlekłego zmęczenia, złego samopoczucia i niskiego poziomu energii, wprowadzenie aktywności fizycznej może prowadzić do pogorszenia Twojego stanu zdrowia.

Niekorzystnie na funkcje tarczycy wpływają także przemęczenie i stres. Stan psychiczny, a zwłaszcza intensywność i długotrwałość stresu, również mają wpływ na regulację pracy tarczycy – wiele osób zauważa duże trudności w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów tarczycy w przewlekłych sytuacjach stresowych. Dlatego warto nauczyć się odpoczywać na spokojnie – z lekturą, jogą czy spacerując na świeżym powietrzu.

Skomentuj