Czy wiosną narażeni jesteśmy na niedobory?
Czy wczesną wiosną często dopada Cię uczucie zmęczenia? Wydawałoby się, że częściej pojawiające się słońce powinno nastrajać pozytywnie, jednak coś jest nie tak. Jeśli trudno Ci wstać z łóżka, nie chcesz nawet myśleć o aktywności fizycznej, koncentracja w pracy przychodzi z trudem i łatwiej się denerwujesz, pewnie przeżywasz wiosenne osłabienie. Do tego często dochodzą problemy z cerą czy wypadaniem włosów, a na domiar złego waga wskazuje więcej, niż sobie życzysz. Co się dzieje i jak temu zaradzić?!
Czy wiosenne niedobory to mit?
Zimą, ale także na początku wiosny, kiedy słońce pojawia się sporadycznie, możesz odczuwać senność i spadki nastroju. Nie wynikają one wyłącznie z braku światła słonecznego, jak przyjęło się uważać. Na skutek dużych wahań temperatury oraz ciśnienia atmosferycznego Twój organizm może mieć problem z osiągnięciem równowagi – możesz np. doświadczać objawów spadku odporności. Dochodzi także do wyczerpania składników pokarmowych, których odpowiednie proporcje wpływają bezpośrednio na samopoczucie oraz funkcjonowanie całego organizmu. Aby zapewnić sobie stałe źródło wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, postaw na sprawdzony catering dietetyczny oferujący zbilansowaną dietę ułożoną przez doświadczonych dietetyków.
Skąd biorą się wiosenne niedobory?
Zima i wczesna wiosna to przede wszystkim czas, kiedy znacznie częściej chorujemy na różnego rodzaju infekcje, głównie te związane z drogami oddechowymi. Każda choroba i walka z nią oznaczają wysiłek dla organizmu. Nie dość, że wykorzystuje on wszystkie swoje zasoby, aby zwalczyć intruza, to jeszcze osłabienie i brak apetytu powodują, że nie odżywiamy się optymalnie. Zmęczenie i zmniejszona efektywność w pracy mogą wiązać się z większym poziomem stresu, niedoborem snu czy zwiększeniem ilości wypijanej kawy. Spadki nastroju zachęcają do sięgania po niezdrową żywność, zwłaszcza zawierającą duże ilości cukru, co wpływa na utratę cennych witamin. Nie da się także ukryć, że zimowe miesiące nie sprzyjają różnorodności diety – najczęściej brakuje w niej świeżych owoców i warzyw. Jeśli nie masz dużej wiedzy na temat diety lub brakuje Ci czasu na szczegółowe planowanie jadłospisu, skomponowanie wartościowych posiłków z ograniczonej ilości produktów może być po prostu trudne. Ratunkiem jest zdrowa dieta pudełkowa.
Czego może Ci brakować?
Składnikiem, którego zawartość w organizmie zależy od pory roku jest witamina D. Tworzy się ona w skórze pod wpływem promieni słonecznych, więc podczas mniej słonecznych miesięcy, kiedy dodatkowo jesteśmy ubrani od stóp do głów, jej niedobory dotykają prawie wszystkich. W tym przypadku z pomocą przychodzi suplementacja, która od września do kwietnia jest obowiązkowa. Inne częste niedobory dotyczą witaminy C, która jest szczególnie istotna w kontekście odporności, a także witamin z grupy B – są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich brak może powodować np. spadki nastroju. Wiosną zwróć także uwagę na niedobory witamin A, E i K oraz składników mineralnych takich jak potas, cynk, magnez.
Co powinno Cię zaalarmować?
Niedobory składników odżywczych najlepiej widoczne są w badaniach krwi – wtedy masz pewność, czego konkretne Ci brakuje. Kiedy warto wykonać takie badania? Przede wszystkim, gdy w ostatnim czasie Twoje samopoczucie uległo wyraźnemu pogorszeniu bez wyraźnej przyczyny, np. choroby. Czujność powinny wzbudzić np. uczucie ciągłego zmęczenia, pogorszenie koncentracji i pamięci, bóle mięśniowe, częste skurcze, zaostrzenie choroby przewlekłej, krwawienia z dziąseł lub nosa, ciągłe uczucie zimna czy pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Oczywiście wiele z tych objawów może świadczyć o różnych innych problemach zdrowotnych, więc jeśli zauważysz je u siebie, najlepiej skonsultuj się z lekarzem i wyklucz poważniejsze choroby.
Jak zapobiegać niedoborom?
Najbardziej oczywistym sposobem, aby uchronić się przed niedoborami składników pokarmowych jest zbilansowana, pełnowartościowa dieta. Zwróć uwagę nie tylko na to, co należy dodać do jadłospisu, ale także co powinno zostać z niego usunięte. Wysoko przetworzone produkty, sztuczne dodatki do żywności, cukry proste wpływają na ograniczenie wchłaniania składników odżywczych. Jeśli odżywiasz się „śmieciowym jedzeniem”, to w Twojej diecie brakuje miejsca na jedzenie wartościowe. Jeśli będziesz jeść różne produkty z każdej grupy żywności, czyli węglowodanów, białka i tłuszczów, mało prawdopodobne, że w Twojej diecie zabraknie któregoś składnika. Jeśli masz duże niedobory i ich wyrównanie z codzienną dietą jest trudne, lekarz przepisze Ci witaminy i składniki mineralne w formie suplementów.