Co jeść, aby wzmacniać odporność

Zastanawiasz się, jak uchronić się przed chorobami ? Oczywiście najważniejsze jest prowadzenie higienicznego trybu życia i minimalizowanie kontaktu z zarazkami. Jednak dzięki diecie można dodatkowo wspomóc system odpornościowy. Wszystkie funkcje organizmu, a więc także funkcje obronne, zależne są od dostarczanych składników odżywczych. Oczywiście odporności organizmu nie buduje się w tydzień, ale już dziś możesz zrobić pierwszy krok ku temu, aby z każdym dniem była ona mocniejsza, także jeśli jesteś na diecie odchudzającej i jesz dietetyczne posiłki.

Zrezygnuj z restrykcyjnych diet i niepotrzebnych eliminacji

Tego rodzaju rozwiązania nie są polecane nigdy, o ile oczywiście nie ma wyraźnych wskazań. W sytuacji, kiedy nie możemy sobie pozwolić na osłabienie odporności, powinniśmy jednak szczególnie się ich wystrzegać. Zarówno niedobór energii, jak i niedobory poszczególnych składników pokarmowych związane z ubogą dietą wpływają na znaczne osłabienie systemu odpornościowego. Według naukowców osoby dotknięte przynajmniej jednym niedoborem pokarmowym bardziej narażone są na ryzyko infekcji, która dodatkowo przebiega u nich ciężej, a czas jej trwania się wydłuża. Zbilansowaną zdrową dietę zapewni Ci catering dietetyczny.

Tylko świeża nieprzetworzona żywność

W odżywianiu nie chodzi tylko o to, aby zaspokoić głód. To oczywiście bardzo ważne, ale pamiętaj, że Twoje wybory żywieniowe mają bezpośredni wpływ na Twoje zdrowie. Energii, węglowodanów, tłuszczów i białka są w stanie dostarczyć Ci nawet dania typu fast-food czy słodycze. To jednak nie oznacza, że takie zaspokajanie głodu jest prawidłowym postępowaniem. Aby organizm działał prawidłowo i właściwie “zarządzał” energią, potrzebuje witamin i składników mineralnych, a także innych substancji biologicznie czynnych znajdujących się w żywności. Produkty i dania wysoko przetworzone praktycznie ich nie zawierają. Są za to pełne różnych substancji dodatkowych, które szkodzą metabolizmowi i układowi odpornościowemu.

Odporność pochodzi z jelit

Co oznacza to popularne ostatnio stwierdzenie? Według naukowców w jelitach znajduje się ponad 70% wszystkich naszych komórek odpornościowych. Ich prawidłowe funkcjonowanie zależy bezpośrednio od stanu śluzówki przewodu pokarmowego, a przede wszystkim od składu mikroflory jelitowej. To co możemy zrobić dla naszych bakterii, to przestrzeganie zdrowej, zbilansowanej diety i unikanie przetworzonej żywności, a także nadmiernych ilości cukru, soli czy alkoholu. Postaw przede wszystkim na produkty roślinne, takie jak warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe stanowiące źródło błonnika pokarmowego. Dodatkowo zwróć uwagę, aby w Twojej diecie nie zabrakło fermentowanych produktów mlecznych, a także kiszonych przetworów warzywnych, które są źródłem naturalnych probiotyków. Jeśli nie możesz lub nie chcesz wychodzic z domu – zamów catering dietetyczny i ciesz się zdrową dietą.

Dieta przeciwzapalna

Jedną z częstych przyczyn osłabienia odporności jest przewlekły proces zapalny. Jego powstawaniu sprzyjają m.in. nadmiar tkanki tłuszczowej, stres, niedobór snu czy przetworzona żywność. Wiele w tej kwestii możemy zdziałać przestrzegając odpowiedniej diety, która będzie pełna tzw. składników przeciwzapalnych. Są to m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich – powinniśmy spożywać je co najmniej 2 razy w tygodniu. Nie zapominaj także o innych źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak oleje roślinne, orzechy, ziarna czy awokado. Podstawę Twojej diety powinny stanowić świeże warzywa i owoce, ponieważ to one zawierają najwięcej witamin i innych fitoskładników, jak karotenoidy i polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Unikaj wysoko przetworzonego tłuszczu i cukru w gotowej żywności,  a także zmniejsz ilość spożywanego mięsa – zwłaszcza czerwonego.

Przyprawy i zioła

Nie tylko sprawiają, że chętniej spożywamy dietetyczne jedzenie, mogą też stanowić ważną broń w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Czosnek od lat znany jest ze swych właściwości zwalczających infekcje dróg oddechowych, imbir działa przeciwzapalnie i hamuje rozwój patogenów, kurkumina zawarta w kurkumie łagodzi odpowiedź zapalną organizmu oraz reguluje działanie komórek odpornościowych. Oprócz nich warto sięgnąć po cynamon, bazylię, oregano, paprykę, pieprz i wiele innych. Między posiłkami możesz popijać napary z jeżówki pospolitej, czystka, lipy czy nagietka, czyli roślin o właściwościach stymulujących układ odpornościowy – oczywiście w umiarkowanych ilościach. Upewnij się wcześniej, czy nie masz przeciwwskazań do ich stosowania i czy nie wchodzą one w interakcję z przyjmowanymi przez ciebie lekami.

Skomentuj