Błonnik – lekarstwo na talerzu

Czy catering dietetyczny może zapewnić dostateczną ilość błonnika w diecie? Błonnik pokarmowy to włókna roślinne, które pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Znajdziesz go w produktach zbożowych, warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny – charakteryzują się nieco odmiennym działaniem. Dzięki swoim właściwościom błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, pomaga zachować szczupłą sylwetkę, a także obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości. Jak działa na nasz organizm i kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jego obecność w codziennym jadłospisie? 

Błonnik dobry dla jelit

Niska zawartość błonnika w diecie może być przyczyną dolegliwości związanych z nieprawidłowym trawieniem.Jeśli zauważasz u siebie zaparcia czy wzdęcia, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na ten składnik pokarmowy. Błonnik nierozpuszczalny przyczynia się do zwiększenia objętości treści pokarmowej, pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych oraz przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita. Z kolei włókna rozpuszczalne opóźniają opróżnianie żołądka i stanowią podłoże dla rozwoju jelitowej flory bakteryjnej, co ma również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Zwiększenie zawartości błonnika w diecie pomoże pozbyć się zaparć, dzięki czemu poczujesz się lżej, a obwód brzucha wyraźnie się zmniejszy. Badania pokazują, że dieta bogata w błonnik obniża również ryzyko wystąpienia schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa, choroby dróg żółciowych, zapalenie wyrostka robaczkowego, uchyłkowatość jelit czy nowotwór jelita grubego. Aby błonnik właściwie spełniał swoją funkcję, koniecznie zadbaj również o odpowiednią ilość wody w diecie – inaczej uzyskasz efekt odwrotny do oczekiwanego.

Błonnik pomaga walczyć z cukrzycą

Błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym składnikiem diety przy cukrzycy. Zarówno w przypadku cukrzycy typu 2, jak i 1 ułatwia on kontrolę glikemii oraz zmniejsza zapotrzebowanie na leki doustne oraz insulinę. Obecność błonnika pokarmowego obniża indeks glikemiczny posiłku, dzięki czemu węglowodany w nim zawarte są wolniej wchłaniane do krwi. Powoduje to niższy wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku, a co za tym idzie mniejszy wyrzut insuliny. Dieta bogata w błonnik pokarmowy przyczynia się również do obniżenia porannych stężeń glukozy oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. U osób dbających o zalecaną ilość błonnika pokarmowego maleje ryzyko rozwoju cukrzycy, również wówczas, gdy doszło już do stanu przedcukrzycowego.

Błonnik wspomaga odchudzanie

Jedząc potrawy bogate w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny, szybciej odczuwasz sytość i masz mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie wiąże się więc z niższym spożyciem kalorii, co przekłada się na zmniejszone ryzyko nadwagi i otyłości. Osoby na diecie odchudzającej o wyższej zawartości błonnika cieszą się większymi spadkami masy ciała. Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, w Twoim jadłospisie na stałe powinny zagościć produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Nie bez znaczenia jest również wpływ diety wysokobłonnikowej na sprawne trawienie oraz budowę flory bakteryjnej, która jest jednym z czynników warunkujących prawidłową masę ciała.

Błonnik a zdrowe serce

Dieta bogatobłonnikowa na dwa sposoby wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Po pierwsze redukuje ryzyko cukrzycy oraz otyłości brzusznej, po drugie obniża ciśnienie krwi oraz wpływa na normalizację poziomu „złego” chlesterolu i zmniejszenie ryzyka zmian miażdżycowych. Błonnik pokarmowy ma zdolność wchłaniania tłuszczu, w tym cholesterolu w przewodzie pokarmowym. W przypadku chorób układu krążenia, niemałe znaczenie ma również fakt, że produkty wnoszące do diety błonnik pokarmowy są źródłem ważnych dla układu krążenia składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stanami zapalnymi.

Jeśli planujesz zwiększyć w swojej diecie ilość błonnika pokarmowego pamiętaj, by robić to stopniowo, ponieważ nagłe obciążenie jelit, które nie są do tego przyzwyczajone, może spowodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia czy ból brzucha.

Skomentuj